KRATAK VODIČ KROZ FANTAZI LIGE ŠAMPIONA

KRATAK VODIČ KROZ FANTAZI LIGE ŠAMPIONA

10/19/2020 0 UCL Fantalitika

Ljubitelji fudbala i fantazija, pred nama je nova sezona najpopularnijeg i najgledanijeg evropskog klupskog takmičenja. Grupe su izvučene, a čini se da će Liga šampiona biti nikad zanimljivija i neizvesnija.

Početak sezone je zakazan za utorak 20.10.2020. u 18:55, a na otvaranju su utakmice Dinamo Kieva koji dočekuje Juventus, kao i meč između Zenita i Club Bruggea.

Fantazi Lige Šampiona je malo manje popularan od onog sa “ostrva”, ali je jako interesantan i malo drugačijeg formata. Tim Fantalyticsa je izvukao osnovne razlike istih i prikazao u daljem tekstu.

Pravila fantazija Premier lige verovatno da svi poznajete, a ona osnovna u Ligi šampiona su ista. Postoje nekoliko razlika, pa krenimo redom.

EKIPA

Budžet menadžera je 100 miliona (105 na početku eliminacione faze), a izbor treba pasti na 15 igrača. Cene igrača su u zavisnosti od pozicije, u istom razmaku kao i u najpopularnijem fantaziju, a do prvog “deadline-a” (koji je do samog početka prvog meča u kolu) možete menjati svoju ekipu koliko puta želite.

Na startu sezone možete imati tri igrača iz istog kluba, za osminu finala četiri, za četvrtfinale pet, za polufinale šest i za finale osam igrača iz istog kluba. 

KAPITENI

U svakom kolu jednom od igrača u vašem timu dodeljujete kapitensku traku, kome se dupliraju poeni koje bude osvojio. Nakon odigranih utakmica u prvom danu tog kola, ukoliko vaš kapiten “blankuje” ili uopšte ne igra, možete promeniti kapitena i u sledećem danu dodeliti traku nekom drugom igraču iz vašeg tima (npr. stavili ste za kapitena u prvom danu Mesija, a on ne osvoji odgovarajući broj poena koji bi zadovoljio vaš kriterijum, u sutrašnjem danu možete postaviti Lukakua).

IZMENE

Što se tiče izmena, slično je kao i u izboru kapitena. Igrače koji “blankuju” ili uopšte ne igraju prvog dana, možete zameniti igračima koji su vam na klupi. Ne ulaze na kraju kola igrači koji su vam na klupi u igru umesto onih koji nisu odigrali taj meč dok vi to ne uradite. Dakle, naša preporuka je da u timu imate svih 15 igrača koji su konstantni u njihovim klubovima kako biste mogli da ih rotirate ukoliko ne urade ništa na tom meču, kao i da imate 7 igrača koji igraju u utorak, a 8 u sredu, ili obratno, zbog bolje rotacije.

POMOĆI

Jednom u toku sezone možete iskoristiti wildcard. “Divlja karta” ima isto značenje kao i u FPL-u, dakle zameniti ceo tim i sa tom ekipom nastaviti takmičenje.

Ono što je novina u ovom fantaziju, jeste da postoji i kartica pod nazivom “limitless”. Nju možete iskoristiti takođe jednom u toku sezone i promeniti ceo tim, s tim da možete zameniti celu ekipu s neograničenim budžetom (npr. možete dovesti sve premium igrače) i nakon tog kola, vraća vam se ekipa koju ste imali. 

Kartice “Triple captain” i “Free hit” nema.

BODOVANJE

Broj poena za golove (napadači 4, veznjaci 5 i defanzivci 6 poena), asistencije (3 poena) i klin šit (4 defanzivci i golman, 1 poen veznjaci) je isti kao i na FPL-u. 

Nažalost, bonus poeni ne postoje, ali vrednuje se “ball recovered”, što znači da za tri osvojene lopte, igrač dobija jedan poen. Čak i oni igrači koji nemaju mnogo veliki uticaj na fantazi poput zadnjih veznih, mogu dobiti određeni broj poena.

Takođe, fudbaler koji iznudi penal dobija dva poena za to i ne zavisi od izvođača da li će postići gol. Dok igrač koji promaši penal dobija negativna dva poena, a onaj koji ga je skrivio jedan negativni poen. 

Za žuti karton se dobija -1 poen, dok za crveni -3 (ne možete zameniti igrača ukoliko dobije crveni, kao ni promeniti kapitena ukoliko je baš on vaš izbor). Ukoliko igrač postigne autogol, dobiće dva negativna poena.

Za ostala pitanja javite se na društvenim mrežama ili u komentarima.

Kod lige Fantalyticsa: 708US9CWWB09

SREĆNO!

Fantalytics tim

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *