Zašto se dobra FPL forma prekida?

Zašto se dobra FPL forma prekida?

04/07/2021 0 FPL od A do Š

Fantazi menadžeri često mnogo pažnje posvećuju formi igrača prilikom sastavljanja svog tima, a da li koncept “forme” prhivatete u potpunosti ili ne, timovi i igrači zaista prolaze kroz faze davanja ili primanja većeg broja golova nego što je za njih uobičajeno. 

Cilj kada je forma igrača u pitanju je svakako da se maksimalno iskoristi i da se od akvizicije odustane kada njegova forma dođe do potpunog pada.

Međutim, često se fantazi menadžeri susreću sa situacijom da prekasno “jure” formu nekog igrača kada je ona već prošla svoj zenit. Zašto se ovo dešava i da li možemo da predividmo takve situacije?

Fantazi igrači se fokusiraju na timove koji postižu dosta golova, a neretko ubacuju i po 2 ili 3 igrača iz njihovih redova u svoj tim. Jednako, FPL menadžeri će izbegavati timove koji nisu preterano efikasni pred protivničkim golom ili koji primaju veliki broj pogodaka. 

Ono što je gotovo neverovatno, je da situacija može rapidno da se promeni i ponekad se čini da pojedini timovi ili igrači prosto čekaju trenutak da ih ubacimo u svoj tim pre nego što postunu potpuno beskorisni. Iako, u teoriji nema definicije koja ovako nešto može da dokaže, u praksi se to neretko dešava. 

Regresija forme

Iako je nemoguće potpuno odstraniti takozvane “više sile” koje utiču na formu naših igrača, pojavu koju možemo mnogo realnije da uzmemo u razmatranje se jednostavno zove: regresija. 

Regresija se u fantaziju pojavljuje kao statistički neizbežna pojava. Šta to zapravo u praksi znači? Recimo, ukoliko neki tim dođe u period da postiže preko 3 gola po utakmici (imajte u vidu da je najefikasiniji tim u istoriji Premijer lige Mančester Siti u sezoni 2017/2018 kada su postizali 2.5 gola po meču), ovaj period će, gotovo sigurno, prestati i dovesti tim u ispod prosečnu efikasnost u nekom od narednih uzoraka. 

Važno je napomenuti da regresija, iako neizbežna, neretko neće biti velika. Drugim rečima, ukoliko neki tim odjednom postiže mnogo golova, ne znači da će u narednim utakmicama početi da radi nešto potpuno suprotno. To samo znači da je trenutni “rate” njihovih golova neodrživ i da će ući u regresiju. 

Ali, kako sve ovo može da pomogne fantazi igračima? Jednostavno svaki FPL igrač mora da prihvati da trenutak kada shvatimo da je neki igrač u formi i želimo da ga dovedemo – ona je već možda prošla svoj zenit. Međutim, ne mora da znači da je isti igrač potpuno beskoristan za naš tim. Gundogan (6.0m) na primer će verovatno nastaviti da ima sjajan “value” iako neće više donositi dvocifren broj poena na svakoj utakmici. Jednostavno, ne treba da procenjujemo vrednost nekog igrača samo na osnovu zenita njegova forme. 

Ono što moramo proceniti je održivost forme na realan način na šta utiče i snaga tima za koji igrač nastupa. Drugim rečima, pad forme Totenhemovog napadača recimo će verovatno biti mnogo manje dramatičan nego pad forme nekog igrača Šefild Junajteda. Ovo je posebno važno pogotovo u situacijama kada želite da imate 2 ili 3 igrača nekog tima koji su na sredini tabele ili niže. Vodite računa o njihovoj formi, jer kada dođe do regresije, ona će biti verovatno velika. Dobar primer je Maupay (6.1m) koji je postigao 4 gola u prva 4 kola, a onda je u narednih 26 kola postigao isto toliko. 

Raspored i statistika

Raspored, odnosno kvalitet protivnika može da ima ogroman uticaj kako će se performans nekog tima ili igrača odvijati u budućnosti. Nismo naučnici kada zaključimo da je forma lakše održiva u periodu povoljnog rasporeda nego u periodu težeg. 

I na kraju, fantazi menadžer će verovatno morati da pogleda i statistiku prilikom analiziranja forme nekog igrača i proceni da li je njegova forma rezultat čiste sreće. Kako statistiku možemo iskoristiti na nekom primeru? Recimo, ukoliko igrač daje golove iz gotovo svakog udarca ka golu ili ukoliko tim skuplja “klin šitove” samo zbog čudesnih odbrana njihovog golmana, onda je verovatnoća za regresiju forme veća i verovatno će se dogoditi u velikoj meri. 

Sačuvajte ovaj tekst negde jer jedan od onih koji će biti jednako koristan i nekoliko godina od današnjeg dana…

Fantalytics tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *