Novembar u znaku “Čekićara” – koga ubaciti?

Novembar u znaku “Čekićara” – koga ubaciti?

11/02/2020 0 FPL od A do Š

“Čekićari” su definitivno impresionirali ove sezone kada se uzme u obzir raspored koji su imali na startu iste. Iako je David Moyes pretrpeo dosta kritika u prethodnih nekoliko godina, čini se da je dobro odgovorio sa nekoliko veoma efikasnih odluka.

Vest Hem je bio blizu ispadanja prošle sezone, no Moyes je napravio nekoliko teških odluka, pre svega sa “benčiranjem” nekih skupih zvezda i to se isplatilo. Na početku ove sezone, nastavio je taj trend i “Čekićari” sada izgledaju kao jedan veoma opasan tim.

Klub iz Londona je u top5 ekipa u ligi po broj šuteva iz šeasnesterca, ali i u 6 najboljih ekipa u ligi po broju primljenih šuteva. S obzirom da su do sada igrali sa Arsenalom, Vulfsima, Lesterom, Totenhemom, Mančester Sitijem i Liverpulom, ove brojke izgledaju i više nego impresivno.

Moyesovoj trupi predstoji izuzetno povoljan raspored, gde od 8. pa sve do 20. kola igraju samo 2 utakmice protiv top6 ekipa (Mančester Junajted i Čelsi). Iz tog razloga, odlučili smo da detaljno analiziramo i njihovu odbranu i njihov napad i probamo da nađemo najbolje fantazi akvizicije za vaše timove.

 

ODBRANA

Evo nekih brojki kada je defanzivan deo “Čekićara” u pitanju:

Dozvoljeni šutevi: šesti najbolji u ligi

Dozvoljene šanse: deveti u ligi

Broj klin šitova: 2 (deoba četvrtog mesta) 

Statistika izgleda dobro, pogotovo kada se uzme u obzir jačina protivnika sa kojima je Vest Hem igrao. Gledajući ove brojke, vrlo je verovatno da će “Čekićari” imati nekoliko klin šitova u narednom periodu.

Najbolje opcije iz odbrambenog dela ekipe su Aaron Cresswell (£5.1m), Arthur Masuaku (£4.5m) i Vladimir Coufal (£4.5m)

Vest Hem igra u 3-4-3 formaciji gde je Declan Rice (£4.9m) zadnji vezni koji zajedno sa centralnim bekovima pomaže odbrani da neutrališe napade sa bokova što omogućava bekovima “Čekićara” da idu napred i imaju zaista impresivne ofanzivne brojke.

Masuaku ima najviše dodira u protivničkoj polovini na 90 minuta (19.92) i to je poprilično više od Coufala (11.70) i Creswella (10.90). No, Aaron je na nekim prekidima i kreirao je najviše šansi u dosadašnjem delu sezone od svih defanzivaca u ligi. (čak 13). 

Takođe, Creswell ima više centaršuteva na 90 min (6.03) od Coufala (3.01) i Masuakua (2.58). 

Dolazak novajlije Saida Benrahma (£6.0m) može da znači da će se Moyes vratiti na taktiku sa četvoricom pozadi i to će onda značiti da će Masuaku izgubiti svoje mesto i timu te je on svakako najrizičniji kada je mesto startera u pitanju. Kada birate kog defanzivca dovodite u tim, onda uglavnom to radite na duže staze (da ne bi trošili previše transfera na svoju odbranu) te je ova briga potpuno legitimna.

Kada se sve uzme u obzir, mišljenja smo da se isplati dodatnih 0.6 za Creswella, no ukoliko želite da uštedite onda preferiramo Coufala u odnosu na Masuakua, jer su im brojke vrlo slične, a Coufal je više “zacementiran”. 

 

NAPAD

Sada pogledajmo brojke kada je napad Vest Hema u pitanju:

Golovi: sedmi u ligi

Šutevi iz šeasneasterca: peti 

Šutevi u okvrig gola: deveti 

Velike šanse: 10 (jedna manje od Sitija i Arsenala i 3 više od Mančester Junajteda) 

Ponovo možemo reći da su ovo sasvim solidne brojke kada se uzmu u obzir protivnici Vest Hema u prvih 7 kola. Najbolje akvizicije su svakako Michail Antonio (£6.3m), Jarrod Bowen (£6.3m) i Tomas Souček (£4.9m).

Antonio je povređen i neće igrati narednih nekoliko kola, no kada se bude vratio u tim svakako ga vredi razmatrati s obzirom da je imao najviše šuteva (18) i velikih šansi (4) od svih igrača Vest Hema.

Već smo spomenuli da Rice igra zadnjeg veznog i ostavlja prostor Součeku da ide napred i učestvuje u napadima ekipe. Bowen takođe ima dosta prostora u napadu (pogotovo kada je Antonio u igri) i više igra kao drugi napadač nego krilo

Kada uporedimo Součeka i Bowena, vidimo da Čeh ima više šuteva (16-12) i više šuteva iz šeasnesterca (11-8). Doduše, vredno je spomenuti da je Thomas imao čak 8 šuteva glavom (za koje je verovatnoća za gol mnogo manja nego za udarce nogom) i da su Bowenovi šutevi izglednije šanse, one bliže golu, te Jarrod ima mnogo veći očekivani gol (2.27-1.38). 

Kada se uzme u obzir i povoljan raspored “Čekićara”, verujemo da će Souček imati još više prostora da ide napred nego u prethodnim utakmicama, tako da Čeh ima svakako ogroman “value” za cenu od 4.9. Bowen će verovatno doneti više poena u narednom periodu, no pitanje je da li vredi uložiti 1.4 više u njega.

 

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u izboru fudbalera Vest Hema za narednih nekoliko kola. Srećno u nastavku sezone!

 

Fantalytics tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *