Kada je pravo vreme za drugi Wild Card?

Kada je pravo vreme za drugi Wild Card?

02/11/2021 0 FPL od A do Š

Dupla kola uvek mnoge FPL menadžere navode na razmišljanje o aktivaciji različitih čipova, a kako je odnedavno dostupan drugi ovosezonski wild card, pokušaćemo da odgonetnemo kada je idealni trenutak za njegovu aktivaciju.

Jako je bitno odmah na startu naglasiti da nema opšteg šablona kada je uključivanje Free Hita, Bench Boosta, Triple Captaina ili Wild Carda u pitanju, već svaki menadžer tu odluku treba doneti na osnovu stanja u svom timu, forme, rasporeda, instikta…

Dvadeset četvrto kolo biće “duplo” za četiri ekipe, 25. za dve, a kako stvari sada stoje u 26. rundi će većina ekipa imati dva meča u rasporedu, pa se ovaj deo sezone može okarakterisati kao onaj gde se može napraviti osetna razlika u mini ligama i za dobrom bodovnom zalihom ući u poslednju trećinu sezone.

Da li aktivirati Wild Card odmah?

Pod pretpostavkom da nam “gameweek 26” donosi veliko “duplo” kolo idealan scenario je aktivacija Bench Boosta ukoliko imate 15 igrača koji će odigrati dva meča. U suprotnom, korišćenjem Wild Carda pred 25. kolo omogućava nam perfektno pozicioniranje – selekciju Lidsovih i Sautemptonovih igrača za “duplo” 25. i odlično konstruisanje tima za 26.

Ako zaostajete u mini-ligama, te želite što pre da nadoknadite zaostatak, onda je Wild Card pre početka 25. runde idealna opcija. Time ćete na vreme uhvatiti priključak za rivalima i pokušati da spasete sezonu. U suprotnom, dovodite sebe u rizik da vam zbog oduglovačenja pobegne voz.

Oni koji su u dosadašnjem delu sezone vukli prave poteze i sada su dobro pozicionirani kako na “overall rankingu” tako i u privatnim ligama mogu sebi da priušte luksuz da dodatnim transferima i nekoliko -4 poteza dobro podese tim za predstojeće izazove.

Bench Boost pa WildCard

Nakon što jednom aktiviramo “pomoć sa klupe” nemamo više prostora da igramo sa svih 15 igrača, te nam to omogućava da kasnijim paljenjem Wild Carda svedemo rotaciju na 14 igrača, jer nam usluge rezervnog golmana više neće biti potrebne.

To nam pomaže da uštedimo određnu svotu novaca i potrošimo ih pametno na jačanje ostalih linija tima. Harry Kane (11m) se vratio, Kevin De Bruyne (11.8m) je blizu potpunog oporavka, i 0.1m viška biće zlata vredan.

Loše strane momentalnog Wild Carda

Korišćenje “divlje karte” najverovatnije će rezultirati momentalnim napretkom i svima nama dragim zelenim strelicama ispred rankinga, ali treba biti naročito obazriv sa aktiviranjem ovog čipa u ovom momentu sezone.

Kod selektiranja tima mora se uspostaviti balans između igrača koji mogu doneti instant bodove i onih koji će dugoročno biti okosnica tima, jer će biti jako teško adaptirati ekipu za buduća kola ukoliko kratkoročno razmišljamo.

Treba napomenuti da je kreću i eliminacione faze Lige Šampiona i Lige Evrope, a mnoštvo engleskih timova ima krajnje domete. Upravo igrači tih timova su glavni štihovi većine FPL timova, pa ukoliko se odlučite na uključivanje Wild Carda imajte na umu da građenje tima samo do 26-27. kola može biti pogubno.

Prednosti Free Hita

Kako sada stoje stvari 29. kolo će verovatno biti “prazno” zbog FA Kupa, te FPL menadžeri moraju naći vremena za dodatna taktiziranja, a čip koji u ovoj rundi može da napravi osetnu razliku je Free Hit.

Oni koji ga još uvek nisu iskoristili, a planiraju da uključe Wild Card ne moraju uopšte voditi računa o rasporedu u 29. kolu, jer aktivaciju Free Hita mogu sklopiti idealan tim kakav god raspored bio u tom kolu.

Sa druge strane, u dodatnoj nevolji su oni koji su ovaj čip uključili ranije tokom sezone, pa sada moraju brinuti i koje će ekipe igrati u ovom kolu, a koje neće.

Opasnost od dosadnog finiša

Scenario koji najviše brine sve zaljubljenike u Premijer Ligu i FPL jeste potencijalno nezanimljiv kraj sezone. Mančester Siti iz kola u kolo povećava prednost u odnosu na rivale za titulu, dok Fulam, VBA i Šefild Junajted sve više posustaju u borbi za opstanak, pa postoji opasnost da mnoštvo mečeva bude bez rezultatskog značaja u finišu takmičarske godine.

Timovi koji će se sigurno igrati maksimalno do kraja sezone jesu oni koji se bore za mesta koje vode u evropska takmičenja, pa pažljivo treba voditi računa i o zbivanjima na ligaškoj tabeli.

Sve u svemu, ulazimo u deo sezone koji zahteva mnogo taktiziranja, posvećenosti i dobrog rezonovanja prilikom donošenja svake odluke, a mi se nadamo da smo vam makar malo pomogli oko strategije za aktivaciju najbitnijih čipova.

Ukoliko već niste, pročitajte naš tekst o najboljim akvizicijama pred duplo 24. kolo, kao i najboljim differentialima.

Srećno!

Fantalytics tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *